Aivan ensimmäiseksi kannattaa pohtia, onko nykyinen asuntosi kooltaan ja kustannuksiltaan elämäntilanteeseesi parhaiten sopiva. Ovatko asunnon kaikki huoneet aktiivisesti käytössä? Olisiko mahdollista muuttaa pienempään tai hieman kauempana keskustasta sijaitsevaan asuntoon?
Onko sinulla asuntolaina? Voisitko harkita lainan kilpailuttamista? Onko sinulla monia eri lainoja, jotka voisi yhdistää yhdeksi, edullisemmaksi lainaksi? Jos asut vuokralla, onko hinta asunnon sijaintiin ja laatuun nähden sopiva, vai löytyykö syitä pyytää vuokran alennusta? Yksityiset vuokranantajat unohtavat joskus sen, että esimerkiksi asumiseen vaikuttavat suuret remontit ovat syy vuokran väliaikaiselle alentamiselle. Esimerkiksi jos parveke on poissa käytöstä tai ikkunat peitetään, vuokraa olisi syytä alentaa.
Milloin olet viimeksi kilpailuttanut kotivakuutuksesi tai tarkistanut sen ehdot? Tämän hetkiseen tilanteeseesi päivitetyt vakuutukset saattavat tulla edullisemmaksi. Elämäntilanteet ja talousasiat muuttuvat, joten vakuutuksia kannattaa välillä saattaa ajan tasalle.
Yksi keino säästää asuinkustannuksissa on pitää asunnosta mahdollisimman hyvää huolta. Pienet, hyvissä ajoin tehdyt korjaukset ja huollot säästävät rahaa pitkällä aikavälillä. Ennaltaehkäisy ja etukäteen varautuminen tulevat usein edullisemmaksi kuin korjaustyöt. Kodinkoneita kannattaa käyttää ja huoltaa suositusten mukaisesti, kodin pintojen siivoustyöt suorittaa niille tarkoitetuilla aineilla ja välineillä
Kaikkien asunnossa asuvien olisi myös hyvä tietää, miten hätätilanteessa vedet saa poikki tai sähköt katkaistua. Lisäksi palohälyttimien toimivuus kannattaa varmistaa säännöllisesti.
Tarkkaile vedenkulutusta. Pitkät, kuumat suihkut ovat toki mukavia, mutta tulevat ajan myötä hinnakkaiksi. Älä anna veden valua turhaan, vaan sammuta hana aina saippuoidessasi.
Sähköä voi säästää sammuttamalla kaikki laitteet, jotka eivät ole sillä hetkellä käytössä ja sammuttaa valot aina kun niitä ei tarvita.
Suomen pitkien talvien vuoksi yksi huomattava kuluerämme on luonnollisesti asunnon lämmitys. Siksi lämmitys kannattaakin valita tarkasti. Jos asut omakotitalossa jossa on takka, opettele käyttämään sitä turvallisesti. Varsinkin kovilla pakkasilla takan lämpö auttaa muuta lämmitystä suorittamaan tehtävänsä hieman edullisemmin. Ota selvää erilaisista talollesi sopivista ilmalämpö- tai maalämpöpumppuvaihtoehdoista. Ilmalämpöpumpun tai maalämpöpumpun asentaminen on tietysti suurehko kertakustannus, mutta vuosien myötä edullisempi lämmitys maksaa itsensä takaisin.
Kodin lämpötila kannattaa myös valita hyvin. Jo yhden asteen pudotus säästää selvää rahaa. Varsinkaan makuuhuoneen pitämisestä viileänä ei ole mitään haittaa, sillä viileys parantaa tutkitusti yöunen laatua.
Kilpailuta sähkösopimuksesi säännöllisesti. Valitse omiin tarpeisiisi järkevin sähkösopimus. Sähkösopimusten vertaileminen onnistuu nykyään kätevästi netissä.
Nykyään internet on suuri osa elämäämme ja asumistamme. Moniin maihin verrattuna Suomessa internetin käyttö on suhteellisen edullista. Tässäkin voi kuitenkin säästää, kun malttaa välillä kilpailuttaa nettiliittymänsä. Liittymiä on tarjolla laidasta laitaan, ja se kannattaa valita täysin oman tarpeen mukaan. Uutisten ja sosiaalisen median selailuun ei välttämättä tarvitse sitä kaikkein nopeinta nettiä.
Puhelinliittymäkin kannattaa valita käyttötarpeen mukaan. Jos et ole kova puhelimessa puhuja tai soitat puhelusi jonkin sovelluksen kautta, voit valita liittymän, johon ei kuulu rajattomat puhelut. Tarvitsetko puhelimeesi välttämättä nettiyhteyden? Monissa kaupoissa ja ravintoloissa on asiakkaille käytössä oleva wifi.
Kuukausimaksulla toimivia elokuva-, tv-sarja-, äänikirja- ja musiikkipalveluita on tarjolla lukematon määrä. Näistä voi vuoden aikana kertyä melkoinen kuluerä. On hyvä tilata vain sellaisia palveleluita, joita käyttää aktiivisesti, ja lopettaa tilaus heti, kun käyttöä ei enää ole.
Asutpa sitten vuokralla tai omistusasunnossa, kerros-, rivi- tai omakotitalossa, jätteiden kierrätys kannattaa aina. Kun sekajätteeseen menee mahdollisimman vähän tavaraa, kuljetusmaksut pysyvät pienempinä. Pahvin, paperin, muovin ja lasin kierrättäminen säästää sekä rahaa että luontoa.