Käytetyn auton ostajan opas

Käytetyn auton ostaminen saattaa tuntua haastavalta prosessilta. Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon ennen ostopäätöksen tekemistä?

Käytetyn auton ostajan opas

Käytetyn auton ostaminen voi olla taloudellisesti järkevä ratkaisu. Vaikka uudessa autossa on tietysti oma hohtonsa, auton arvo romahtaa nopeasti.

Käytetyn auton ostaminen saattaa tuntua haastavalta prosessilta. Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon ennen ostopäätöksen tekemistä? Tässä muutama hyvä käytännön vinkki, joiden avulla voit onnistua tekemään luotettavat ja hinta-laatusuhteeltaan onnistuneet autokaupat.

Tutustu tarjontaan

Internetissä on monia sivustoja, joilla voi selata myytävänä olevia käytettyjä autoja. Käytettyjä autoja myyvät sekä autoliikkeet että yksityiset henkilöt. Jos mielessäsi on jokin tietty merkki ja malli, voit käydä läpi muutaman eri sivuston tarjontaa nähdäksesi, millaisessa hintaluokassa kyseinen auto liikkuu.

Myynti-ilmoituksen kuvista saa alustavan käsityksen auton kunnosta. Ennen ostopäätöksen tekoa on kuitenkin tärkeää nähdä auto omin silmin ja koeajaa sitä itse.

Auton kunto

Auton ikä ja ajetut kilometrit saattavat antaa joitain viitteitä auton kunnosta, mutta ne eivät ole koko totuus. Tärkeämpää on se, miten hyvää huolta autosta on pidetty. Säännöllisesti huollettu ja siististi pidetty auto saattaa olla mainiossa kunnossa, vaikka sillä olisikin takanaan paljon kilometrejä. Joihinkin iäkkäämpiin autoihin on myös saatavissa melko edullisia varaosia, kun taas uudempien ja modernimpaa tekniikkaa käyttävien autojen huolto voi tulla kalliimmaksi.

Vaikka sinulla ei olisikaan paljon tietoa autoista, voit päätellä tärkeitä asioita auton kunnosta kiinnittämällä huomiota esimerkiksi seuraavanlaisiin seikkoihin:

Miltä auton yleisilme näyttää? Seisooko se tasaisesti kaikista kulmista, vai onko auto notkahtanut johonkin suuntaan? Epätasaisuus saattaa kertoa akselistojen kulumisesta.

Millainen auton maalipinta on? Jos autosta löytyy eri sävyjä, autoa on luultavasti jouduttu korjaamaan esimerkiksi kolarin jäljiltä. Entä näkyykö auton pinnassa ruostetta? Jos näkyy, ruosteongelmaa on luultavasti muuallakin autossa. Kannattaa tarkistaa auton helmat ja vilkaista mahdollisuuksien mukaan myös se, miltä auton pohja näyttää.

Ovatko auton renkaat hyvässä kunnossa, onko niissä tarpeeksi pintaa? Kuuluuko kauppaan myös talvirenkaat?

Tarkista auton huoltokirja. Onko autoa huolettu säännöllisesti? Milloin autoon on viimeksi vaihdettu öljyt? Milloin auton jakohihna tai muita osia on viimeksi uusittu?

Auton koeajo on tärkeää

Sitten hypätään auton rattiin. Olisi hyvä ajaa autolla ihan kunnollinen lenkki, eikä vain esimerkiksi pihatietä pitkin. Autoa olisi hyvä ajaa niin hiljaisissa nopeuksissa kuin maantielläkin.

Miltä auton moottori kuulostaa? Käykö se tasaisesti vai tuntuuko jostain kuuluvan ylimääräistä ääntä? Miltä kytkin tuntuu? Toimiiko vaihdekeppi normaalisti? Ovatko jarrut jämäkät? Kuuluuko auton alta ylimääräistä kolinaa esimerkiksi hidasteen yli ajaessa? Kulkeeko auto suoraan, kun höllennät otetta ratista, vai kaartuuko se itsestään oikealle tai vasemmalle? Palavatko kaikki valot? Onko käsijarru pitävä?

Auton koeajossa saat tärkeää tietoa auton kunnosta. Vaikka et olisikaan mikään autoekspertti, auton ajotuntuma voi kertoa sinulle paljon. Jos sinulla on mahdollista pyytää joku autoista enemmän tietävä henkilö kaveriksi koeajoon, asia kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

On tietenkin mahdotonta löytää täydellistä käytettyä autoa, varsinkin pienemmällä budjetilla. Autokaupoilla on oltava realistinen. Jos myyjä kertoo avoimesti auton mahdollisista vioista, auton huolloista on pidetty kiinni eikä koeajossa ilmaannu suurempia yllätyksiä, voit ottaa auton ostamisen harkintaan. Jos taas myyjä ei vaikuta luotettavalta tai autossa tuntuu olevan paljon epäkohtia, kannattaa yrittää tinkiä hinnasta tai vaihtoehtoisesti jatkaa etsintöjä.

Mitä asioita täytyy hoitaa ennen käytetyn auton ostamista?

Ennen kuin isket rahat pöytään, on hoidettava muutama käytännön seikka. Kun teet paperityöt huolella, vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja ylimääräisiltä huolilta. Apunasi tässä on liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Ennen kuin kaupat lyödään lukkoon, tarkista auton omistajan henkilöllisyys. Käytetty auto kannattaa ostaa vain rekisteriin merkityltä omistajalta, jotta vältyt omistusoikeuteen, liikennevakuutukseen ja ajoneuvoveroon liittyviltä ongelmilta.

Varmista auton rekisteritiedoista, ettei autoa ole poistettu liikennekäytöstä ja että myyjä on tehnyt autosta luovutusimoituksen.

Lopuksi ota autolle liikennevakuutus ja rekisteröi se virallisesti omiin nimiisi. Liikennevakuutus pitää ottaa viikon sisällä kaupanteosta.

Evästeasetukset

Käytämme palvelussa evästeitä. Voit tutustua tietosuojaselosteeseen täällä ja rekisteriselosteeseen täällä.