Lainan korko

Kaikilla lainoilla on yleensä jonkinlainen korko. Erilaisia korkoja ja kuluja saattaa olla useita. Avaamme hieman aiheeseen liittyvää termistöä alla olevassa artikkelissa.

Mikä korko on

Korko on pääsääntöisesti prosenttiarvo, jonka avulla lasketaan rahalainan myöntäjän saama rahallinen hyöty (yleensä) kerran kuukausittain (diskonttaus). Korko suojaa lainanantajan lainasijoitusta ja antaa lainapääomalle tietysti myös tuoton, jolloin itse lainaaminen on lainanantajalle mielekästä.

Lainan korkolaskuesimerkki:
Lainasumma: 1000 €
Vuosikorko: 12 %

Suoritetaan kuukausittaisen koron laskeminen

Vuosikorko 12% / 12 kuukaudella = 1% kuukausikorko

Matemaattisella kaavalla saamme
Lainasumma + lainasumma * kuukausikorko = kuukausittainen korkokulu
1000 € + 1000 € * 0,01 = 10 €
Näin esimerkkilainan kuukausittainen korkokulu on 10 €

Prosenttilaskuissa 100% = 1 ja näin 1% = 0,01.

Korkomaailmaan liittyy melko paljon joskus hieman sekavaakin termistöä. Usein lainanantajat ovat hinnoitelleet eri asiat omiksi yksiköikseen, mikä saattaa hieman vaikeuttaa lainan kokonaiskulujen laskemista. Tämän vuoksi kaikilla laillisilla lainasivustoilla pitää olla selkeästi esillä esimerkkilaskelma ja lainan todellinen vuosikorko.

Todellinen vuosikorko

Käytetään esimerkkinä yllä olevaa 1000 € lainaa. Kuten jo edellä laskimme, sen kuukausittainen korkokulu oli 10 €. Lainanantaja voisi lisätä tähän erilaisista toiminnoista kertyviä maksuja, kuten esimerkiksi tilinhoitomaksu 3 €/ kuukausi ja vaikkapa tilinavausmaksu 5 €. Siis jos ottaisit lainan 1 vuoden ajaksi olisivat lainan todelliset kustannukset korko + tilinhoitomaksu + tilinavausmaksu eli (12 * 10 €) + 12 * 3 € ) + 5 € = 161 €. Eli helpolla laskutoimituksella selviäsi, että todellinen vuosikorko olisi esimerkkitapauksessa 161 € / 1000 € = 0,161, joka ilmaistaaan prosentteina muodossa 16,1%. Esimerkkilainan todellinen vuosikorko olisi sisi 16,1 %. Todellinen vuosikorko pitää sisällään lainan todelliset kustannukset. On erittäin suotavaa, että lainanottaja tutustuu ja huomioi kaikki lainanhoitokustannukset ennen lainan ottamista. Näin säästytään yllätyksiltä.

Nimelliskorko

Nimelliskorko on korko, joka on kaiken koronlaskun kanta. Esimerkkilaskussa vuotuinen nimelliskorko on 12% vaikka esimerkkilaskelman todellinen vuosikorko onkin 16,1%. Nimelliskorko ei huomioi lainan muita kustannuksia kuten esimerkiksi avausmaksua ja tilinhoitomaksua.

Tilinhoitomaksu

Tilinhoitomaksu pitää sisällään ne kulut, jotka lainanantaja laskee kuluvan yksittäisen lainatilin ylläpitoon. Nämä maksut saattavat vaihdella eri lainanantajien välillä rajustikin.

Tilin avausmaksu

Lainatilin avaus tuottaa lainanantajalle yleensä jonkin verran kuluja ja tätä kulua nimitetään tilin avausmaksuksi.

Mikä ihmeen KSL?

KSL on lyhenne sanasta Kuluttajasuojalaki. Kun KSL-teksti on mukana lainanantajan esimerkkilaskelmassa, niin voit luottaa lainalaskelman lainmukaisuuteen.

Evästeasetukset

Käytämme palvelussa evästeitä. Voit tutustua tietosuojaselosteeseen täällä ja rekisteriselosteeseen täällä.