Lainan takaus?

Mitä tarkoittaa lainan takaaminen ja kuka voi olla takaaja?

Lainan takaaja – mitä se tarkoittaa?

lainantakaus


Jos lainan myöntämiseen sisältyy luottoriskiä haluaa lainanantaja usein lainan takaisinmaksun vakuudeksi takaajan. Takaaja on yleensä luonnollinen henkilö tai joukko henkilöitä, jotka pystyvät tarvittaessa maksamaan lainan takaisin, jos itse lainanhakija todetaan maksukyvyttömäksi. Lainanantaja siis tällä tavalla varmistaa lainasijoituksensa takaisinsaannin.

Kuka voi olla takaaja?

Takaajan tulee olla vähintään 18-vuotias eli täysi-ikäinen henkilö ja pääsääntöisesti Suomen kansalainen, mikäli lainan myöntäjä on suomalainen tai Suomessa toimiva taho. Takaajalla tulee olla osoittaa sellainen varallisuus, että luottolaitos voi olla riittävän varma takaajan takaaman lainan takaisinmaksukyvystä, mikäli itse lainanhakija ei pysty lainan takaisinmaksua hoitamaan. Osoituksena takaajan varallisuudesta ei yleensä riitä pelkkä käteisomaisuus vaan takaajan uskottavuutta lisää reaaliomaisuuden omistus, kuten asunto-osakkeet, kiinteistöt, arvo-osuudet ja maaomaisuus.

Takauksen edut hakijalle?

Laina, jolle on takaaja tai useita takaajia on yleensä vakuudetonta (ei taattua) lainaa edullisempi ja yleensä usein myös summaltaan suurempi. Hyvä esimerkki lainasta, jossa käytetään lainantakausta on asuntolaina. Jos asuntolainan hakijalla ei ole riittävää alkupääomaa oman asunnon ostoon tarvitaan osaan lainaa takaajia. Yleensä lopun asuntolainasta takaa itse asunto. Myös erilaisissa yrityslainoissa vaaditaan yrityksen lainoille usein yksi tai useampi henkilötakaaja. Yritys, joka on jo lähtökohtaisesti heikkovarainen voitaisiin helposti ajaa alas ja siirtää lainatut varat velkojien ulottumattomiin. Henkilötakaus varmistaa yrityslainaa myöntäneen tahon rahojen takaisin saannin.

Takaajan riskit?

Takaajan riski on ilmeinen eli siis se, että hän voi joutua maksamaan lainanhakijan lainan kokonaisuudessaan kuluineen takaisin lainaa myöntäneelle taholle. Mikäli lainatakaus on iso saattaa tällainen riski viedä takaajan kaiken omaisuuden omaa asuntoa myöden. Käytännössä lainatakaukseen ei kannata suostua, ellei siinä ole oma intressiä tai kyseessä ole hyvin läheinen ja luotettava ihminen. On järkevää harkita takaukseen lähtöä huolellisesti.

Miksi Lainaa.netin lainassa ei tarvita takaajia?

Lainatuotteemme on kaikille täysi-ikäisille sopiva anonyymi lainatuote. Lainaamamme summat ovat maksimissaan 4000 € suuruisia, jolloin niiden luottoriski ei ole niin merkittävä. Lainojemme todellinen vuosikorko on tosin perinteisiä pankkeja suurempi. Tämä johtuu siitä, että koska myöntämissämme lainoissa ei ole käytössä takaajia emmekä vaadi muita vakuuksia, niin kärsimme myös normaaleja pankkeja suuremmasta määrästä luottotappioita. Hieman korkeampi todellinen vuosikorko kattaa siis nämä meille aiheutuneet luottotappiot.

Voit myös soittaa meille

Soita ystävälliseen ja asiantuntevaan asiakaspalveluumme 0300 300 355

IPF Digital Oy:n myöntämä laina on jatkuva luotto 100-4000 euron lainalimiitillä ja 3-36 kuukauden takaisinmaksuajalla. Lainakuluja kertyy ainoastaan nostetusta lainasta. KSL:n mukainen todellinen vuosikorko 1500 euron käytössä olevalle luotolle on 29,97%.