Muutamia vinkkejä lainaamiseen

Nämä vinkit voivat auttaa sinua lainaamisessa.

Laadi laskelma

Kun ole aikeissa lainata rahaa mitä tahansa tarkoitusta varten, on hyvä tehdä huolellinen taloudellinen laskelma omasta taloudesta ja lainantakaisinmaksukyvystäsi.

Saat samalla hyvän yleiskatsauksen omaan talouteesi ja käsityksen siitä, kuinka paljon rahaa voit lainata.

Valitse oikea lainatyyppi

Jos olet ostamassa asuntoa hae tällöin asuntolainaa, siinä on muihin lainatyyppeihin verrattuna merkittävästi matalampi korko ja korkokuluja voi käyttää myös verovähennyksissä.

Yrityslainoihin on olemassa useita erilaisia vaihtoehtoja. Valtion takaamat Business Finland ja Finnvera voivat myöntää osan lainasta jopa ilmaisena yritystukena.

Jos sinulla on antaa lainaasi vakuus esimerkiksi asunto-osake, maaomistus, osakkeita tai kanssahakija niin luottoriskisi laskee ja näin voit saada lainaasi matalamman koron.

Valitettavasti usein on niin, että hän jolla on heikoin takaisinmaksukyky eli hakija omaa korkean luottoriskin joutuu maksamaan korkeampaa korkoa.

Huomioi kaikki lainan kulut

Tämän päivän lainsäädäntö asettaa luottolaitoksen ilmoittamaan lainan todelliset kulut. Kuitenkin usein erilaisia kuluja sisällytetään lainantakaisinmaksuun. Tyypillisiä ovat: lainatilin avausmaksu, kuukausittainen käsittelykulu, tilinhoitomaksu jne. Todellisessa vuosikorossa nämä kaikki ovat mukana, mutta näissä kannattaa olla tarkkana.

Kuka saa lainaa?

Lainaa myöntävällä taholla on useita eri kriteerejä, joilla he arvioivat lainanhakijan takaisinmaksukykyä. He myös välillä muuttavat näitä. Käytännössä välillä saa helpommin lainaa ja välillä ei. Kriteerejä ovat tulojen säännöllisyys, asumismuoto, työsuhteen kesto, ikä, nykyiset velat, nykyiset menot, tulot kokonaisuudessaan jne.

Lopuksi

Älä yliarvio takaisinmaksukykyäsi tai aseta talouttasi liian tiukaksi.

Säästäminen menee, kun se ei ole pakollista.

Evästeasetukset

Käytämme palvelussa evästeitä. Voit tutustua tietosuojaselosteeseen täällä ja rekisteriselosteeseen täällä.