Maksaminen muuttuu taas

Tulevaisuudessa maksetaan turvallisesti sormenpäällä.

Maksaminen kehittyy koko ajan

Maailma siirtyi 80-luvulla hitaasti käteisestä pankkikortteihin. Pankkikortit elivät hyvin 90-luvulta tähän päivään saakka, mutta nyt Google Pay ja Appla Pay ovat muuttaneet pelikenttää. Jopa älysormuksella maksaminenkin onnistuu. Mobiililaitteella maksaminen on ollut edistyksellistä ja turvallista. Kuitenkin luottokortit ja mobiilimaksaminen herättävät kummastusta edelleen monessa maassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa maksetaan vieläkin monin paikoin Suomessa käytöstä poistetuilla shekeillä. Käteinen on edelleen yleisesti käytössä maailmalla. Pohjoismaat muodostavat tässäkin asiassa edistyksellisen poikkeuksen. Muu maailma kyllä seuraa Pohjoismaita perässä.

Maksamisen maailma tulee kyllä repeämään vieläkin enemmän. Monet maksukorttiyhtiöt kuten esimerkiksi tanskalainen Nets, joka toimii Mastercard ja Visa-korttien liikkeellelaskijana on lähiaikoina tuomassa markkinoille biometrisen maksamisen.

Biometrinen maksaminen on parempaa

Käytännössä biometrinen maksaminen tulee tarkoittamaan sormenpäällä maksamista. Kaikkien ihmisten sormenpään verisuonisto on yksilöllinen ja sitä on lähestulkoon mahdoton kopioida. Läpivalaisulaite lukee sormenpään verisuoniston kartan ja näin varmistaa oikean henkilöllisyyden. Samalla laite varmistaa, että sormi on kunnossa, eli katkaistulla sormenpäällä ei voi maksaa. Biometrisen tunnistuksen avulla voidaan varmentaa henkilöllisyys muistakin kehon osista kuten esimerkiksi silmistä.

Käteinen katoaa maailmasta<

Kuka tarvitsee ja missä käteistä? Ravintolassa ja takseissa maksettavat tipit voi maksaa nykyään maksupäätteellä. Tippivaihtoehtoa ei ole yleensä suomalaisissa maksupäätteissä, mutta hyvin tyypillistä muissa Euroopan maissa. Käteinen mahdollistaa rikollisten helpomman toiminnan. Mikäli kaikki laiton rahaliikenne olisi helppo tunnistaa pankkitilin tulo ja meno historiasta olisi tämä kova isku rikollisille. Bitcoinia kyllä käytetään lisääntyvissä määrin esimerkiksi sähköpostikiristyksissä, mutta tarvitaan vain yhteinen päätös, jonka avulla kaikkia rahavirtoja voidaan seurata. Filosofiseksi pohdiskeluksi jää, että onko käteisestä luopuminen hyvä vai huono asia?

Kirjoittaja on finanssialan asiantuntija

Evästeasetukset

Käytämme palvelussa evästeitä. Voit tutustua tietosuojaselosteeseen täällä ja rekisteriselosteeseen täällä.