Miten matkustaa edullisesti<

Matkailu avartaa, mutta käy myös kukkaron päälle. Näiden vinkkien avulla lomailu onnistuu huomattavasti edullisemmin.

Matkan varaaminen

Nykyään internetissä on monia eri matkan hintoja vertailevia sivustoja, jotka etsivät sinulle edullisimmat lennot ja hotelliyöt. Sivustojen ominaisuudet vaihtelevat keskenään, joten kannattaa kokeilla muutamaa eri palvelua. Kannattaa myös aina tutustua tarkasti varauksen ehtoihin ennen matkan varaamista. Varmista, että olet varaamassa matkaa luotettavasta lähteestä!

Jos sinulle on tärkeää saada matkallasi suomenkielistä palvelua, helpot lentokenttäkuljetukset ja opastetut retket, jonkin matkatoimiston pakettimatka on varmasti paras vaihtoehto. Pakettimatkat ovat usein huomattavastikin kalliimpia kuin itsenäiset matkat, mutta äkkilähtöjen joukosta voi löytää hyviä tarjouksia. Äkkilähdöissä valikoima on toki pienempi ja matkan alkamispäivä on melko pian, joten joustavuutta tarvitaan.

Jos olet kokenut matkailija ja kielitaitoa löytyy, lennot ja hotelli kannattaa varata erikseen.

Lomasesonkien aikana matkojen hinnat pompsahtavat ylös, joten edullista matkaa haluavan kannattaa ajoittaa lomansa sesonkien ulkopuolelle. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää, minkälaista säätä kohteeseen on luvattu, ettei sadekausi tule yllätyksenä!

Vaikka matkavakuutuksen ottaminen maksaa, se kuitenkin kannattaa; sairauden yllättäessä tai onnettomuuden sattuessa saat hyvää hoitoa edullisesti.

Lennot

Lentojen hintoja kannattaa vertailla tarkasti, sillä lähtöpäivä- ja kellonaika vaikuttavat lentojen hintoihin huomattavasti. Myös välilaskujen määrä vaikuttaa hintaan, suorat lennot ovat usein kalliimpia. Lisäksi viikonloppulähdöt saattavat olla kalliimpia kuin arkilennot. Jos varaat välilaskullisen lennon, varmista, että lentojen välillä on tarpeeksi aikaa. Jatkolennolta myöhästyminen olisi todella ikävää!

Halpoja lentoyhtiöitä käytettäessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vaikka lennot olisivatkin edulliset, kaikenlaiset lisämaksut voivat kohottaa hintaa huomattavasti. Ruumaan menevät matkatavarat, istumapaikka ja lennon aikainen ruokailu pitää yleensä maksaa erikseen. Siksi kannattaakin pyrkiä matkustamaan pelkillä käsimatkatavaroilla ja ottaa mahdollisuuksien salliessa omat eväät, kunhan ne eivät sisällä nesteitä. Käsimatkatavaroihin saa hyvin mahdutettua pidemmänkin loman tavarat, ja monissa kohteissa aurinkorasvat, shampoot ja muut sen kaltaiset tuotteet ovat edullisempia kuin Suomessa.

Lentokenttäravintoloiden hinnat ovat tunnetusti pilvissä, joten on järkevämpää syödä ruoka ja juoda kahvit jo kotona.

Hotelli

Hulppeat luksushotellit ovat houkuttelevia, mutta aivan yhtä onnistuneen loman voi saada majoittumalla esimerkiksi AirBnB-asuntoon, hostelliin tai majataloon. Edullinenkin majoitus voi olla siisti ja viihtyisä. Aivan meren rannalla tai kaupungin keskustassa oleva majoitus on yleensä kalliimpi kuin hieman syrjäisemmällä sijainnilla oleva kohde. Joissain hostelleissa lakanat ja pyyhkeet maksavat erikseen.

Ota etukäteen selvää matkakohteestasi. Esimerkiksi joissain Aasian maissa majoituksen voi saada edullisesti paikan päältä tiedustelemalla. Tälläisessä tapauksessa voit varata etukäteen vain yhden tai kahden yön majoituksen, ja etsiä loput kohteeseen saavuttuasi.

Ruoka

Suuri osa matkabudjetista kuluu syömiseen. Varaa huoneistohotelli tai vaikkapa sellainen majatalo, jonka keittiötä on yhteiskäytössä, ja kokkaa edes osa lomasi ruoista itse.

Edullisempia ravintoloita löytyy yleensä turistikohteiden ulkopuolelta. Paikallinen ruoka ja paikallisten suosimat ruokapaikat ovat usein halvempia. Ravintoloista voi etsiä etukäteen tietoa netistä. Esimerkiksi jotkut yrittävät rahastaa ravintolan kauniilla tai keskeisellä sijainnilla ja ruoan laatu jää toissijaiseksi.

Kulkeminen ja retket

Moniin paikkoihin on parasta tutustua kävellen. Polkupyörän vuokraus on myös usein mahdollista. Pidemmät matkat kannattaa taittaa joukkoliikenteellä tai esimerkiksi Uberilla. Joissain kaupungeissa voi ostaa viikkolipun julkisiin kulkuvälineihin.

Retkissä ja erilaisissa aktiviteeteissa kannattaa suosia paikallisia järjestäjiä. Jos otat pakettimatkan, erikseen ostetut retket voivat tulla monta kymppiä edullisemmaksi kuin matkatoimiston kautta järjestetyt retket.

Muista tingata!

Tinkaaminen ei oikein kuulu Suomen kulttuuriin, mutta monissa maissa se on arkipäivää. Opettelemalla edes muutaman sanan paikallista kieltä ja tinkaamalla ahkerasti (mutta hyväntuulisesti!) monet ostokset tulevat varmasti halvemmiksi.

Nauti uusista kokemuksista

Jos haluaa matkustaa edullisesti, joutuu tinkimään joistain mukavuuksista, sillä nopeus ja helppous yleensä maksavat eniten.

Halvempikin matka voi kuitenkin olla ikimuistoinen ja täynnä hienoja kokemuksia. Loma voi olla onnistunut, vaikka lennot olisivat pidempiä ja majoitus olisikin hieman vaatimattompi. Meressä uiminen ja auringonlaskun ihaileminen eivät maksa mitään!

Tiivistetysti sanottuna voit siis matkustaa edullisemmin, kun joustat matkan ajankohdasta, kilpailutat lennot ja hotellin ja suosit paikallisia yrittäjiä. Laatimalla reissubudjetin vältyt siltä, että rahaa kuluu loman aikana enemmän kuin olit suunnitellut.

Evästeasetukset

Käytämme palvelussa evästeitä. Voit tutustua tietosuojaselosteeseen täällä ja rekisteriselosteeseen täällä.