Tiivistetysti sanottuna taloussuunnitelman laatiminen tarkoittaa sitä, että laskee yhteen kaikki tulonsa ja miinustaa niistä menonsa. Ylijäävät tulot voi laittaa säästöön tai käyttää ylimääräisiin hankintoihin. Jos tilanne on kuitenkin se, että menoja on enemmän kuin tuloja, kannattaa pysähtyä miettimään, miten menoja voisi pienentää tai vastaavasti tuloja suurentaa.
Kun laadit järkevän budjetin nyt, hyödyt siitä pitkälle tulevaisuuteen.
Laske yhteen kaikki tulosi kuukauden ajalta. Tulot muodostuvat esimerkiksi palkoista, eläkkeestä ja tuista. Vähennä tuloista verot ja muut maksut ja ota huomioon vain se summa, joka sinulle jää käteen joka kuukausi. Jos tulosi vaihtelevat suuresti kuukaudesta riippuen, tee realistinen arvio keskimääräisistä tuloista. Tulot kannattaa mieluummin kirjata minimin mukaan, sillä tulojen yliarviointi tekee budjetissa pysymisestä hankalampaa.
Mihin rahaa kuluu kuukauden aikana? Ensimmäisenä kannattaa laskea kiinteät kulut, joita ovat muunmuassa vuokrat, lainat ja vakuutukset. Kiinteisiin kuluihin voi kuulua myös kännykkälasku, internet, työmatkakulut, kanavapaketit, suoratoistopalvelut, lehtitilaukset ja harrastukset. Vaikka sähkö-, vesi- ja vakuutuslaskut eivät osuisi kyseiselle kuukaudelle, ota ne silti huomioon laskelmissasi. Voit vaikka laskea niiden vuosittaisen summan ja jakaa sen 12 kuukaudelle.
Muiden kulujen keskiarvon voi laskea tarkastelemalla verkkopankin tilitietoja. Kuinka paljon rahaa kuluu esimerkiksi ruokaostoksiin, vaatteisiin, kosmetiikkaan, eletroniikkaan, kampaajapalveluihin ja ravintoloihin? Entäpä lääkkeisiin ja terveydenhuollon palveluihin?
Monet kuukausittaiset menot vaihtelevat suuresti, mutta tarkastelemalla tilitietojasi pidemmältä aikaväliltä voit tehdä realistisen arvion kulutustottumuksistasi.
Budjetin laatimiselle on olemassa monia apuvälineitä. Jos Excelin käyttö on sinulle tuttua, budjetin tekeminen on selkeää sen avulla. On myös monia älypuhelinsovelluksia, jotka on tarkoitettu budjetin tekemiseen. Budjetin voi toki tehdä myös perinteisesti kynää ja paperia käyttäen.
Budjetti kannattaa tehdä koko vuodeksi, jotta kaikki vuoden aikana maksettavaksi tulevat laskut saa sisällettyä suunnitelmaan. Kun sinulla on käsitys koko vuodesta, kuukausittaisten kulujen arviointi on helpompaa.
Jos menosi ylittävät tulosi, mieti, mistä voisit säästää. Käytännöllisiä säästövinkkejä löydät tämän blogin muista kirjoituksista.
Menot kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen. Tärkeintä on maksaa aina ensin jokapäiväiseen elämiseen liittyvät menot, kuten ruokaostokset, vuokrat ja sähkölaskut. Seuraavaksi tulevat puhelinlaskut, lääkärinhoito sekä työmatkoihin kuluvat menot. Kun välttämättömät on maksettu, voi alkaa miettiä, mihin loput tulot kannattaa käyttää. Voisiko joitain kuluja pienentää, esimerkiksi irtisanoa jonkin lehtitilauksen, vähentää suoratoistopalveluiden tilauksia tai tilata harvemmin ruokaa kotiin? Kirpputorit ja second hand-kaupat auttavat edullisempien vaateostosten tekemisessä, ja kirjastossa voi lukea tuoreet lehdet ja lainata kirjojen lisäksi myös pelejä ja elokuvia.
Budjetin laatimisesta on erityisen suurta hyötyä tulevaisuuden suurempien hankintojen suunnittelussa. Onko haaveissasi ostaa asunto tai uusi auto, järjestää hääjuhlat tai tehdä unelmiesi lomamatka? Budjetti auttaa sinua hahmottamaan, kuinka paljon sinun tulee säästää ja miten pitkällä aikavälillä, jotta suunnitelmasi voisi toteutua.
Budjetointi auttaa myös pitämään talouden tasapainossa. Kun rahat riittävät tasaisesti koko kuukauden, et joudu lainaamaan rahaa tai päädy pikavippikierteeseen.
Budjetin tekeminen auttaa myös taloudellisesti tiukempien aikojen yli. Tällaisia voivat olla esimerkiksi työttömyys, opiskelu tai äitiysloma.