Tulo- ja menolaskurin avulla saat konkreettista tietoa rahankäytöstäsi. Laskurin avulla voit selvittää maksukykysi ja tarkastella, millaisiin asioihin rahaa kuluu kuukauden aikana. Kun olet hyvin selvillä tuloistasi ja menoistasi, sinun on helpompi suunnitella tulevia tavoitteitasi.
Meillä kaikilla on elämässämme erilaisia tavoitteita ja unelmia. Talon rakentaminen, lomamatka tai uusi auto voivat siintää haaveissamme, tai saatamme toivoa enemmän käyttörahaa ihan jokapäiväiseen arkeemme.
Elämässä tulee myös usein vastaan yllätyksiä ja odottamattomia käänteitä, jotka tuovat haasteita raha-asioiden kanssa tasapainoiluun.
Ovatpa tavoitteesi suurempia tai vähän pienempiä, voit onnistua pitämään taloutesi tasapainossa nyt ja myös pidemmällä tähtäimellä.
Tasapainoisen rahankäytön avainsanoja ovat realistisuus ja käytännöllisyys. Kun tarkastelet rehellisesti tulojasi ja menojasi, sinun on helpompi laatia toimiva budjetti. Voit pohtia seuraavia kysymyksiä; Mikä on minulle tärkeintä elämässä? Mihin haluan panostaa? Millaiset tavoitteet ovat realistisia tämän hetkisillä tuloillani? Jos elän yli varojeni, mistä voisin säästää?
Tasapainoinen rahankäyttäjä mukauttaa kulutustottumuksiaan tilanteen mukaan. Jos tulot madaltuvat, menot suhteutetaan sen mukaan niin hyvin kuin mahdollista. Taloutta mietitään myös sen mukaan, onko tulotilanne väliaikainen vai pysyvä.
Tasapainoinen rahankäyttäjä ei tee heräteostoksia vaan vertailee hintoja ja ottaa etukäteen selvää kunkin tuotteen tai palvelun laadusta.
Niukassa rahatilanteessa saattaisi tehdä mieli jättää laskut maksamatta, mutta myöhästyneistä maksuista seuraa maksumuistutuksia, viivästyskorkoja ja pahimmillaan ulosottokuluja. Laskuttajan kanssa voi tiukassa tilanteessa sopia laskulle uuden eräpäivän mahdollisuuksien mukaan.
Tämän tulo- ja menolaskurin avulla voit tarkastella rahankäyttöäsi realistisesti. Kun täytät sarakkeet rehellisesti tämän hetkisen tilanteesi mukaan, saat tärkeää tietoa siitä, kuinka paljon rahaa kuluu tuloihisi nähden ja millaisista asioista voisit ehkä tulevaisuudessa säästää. Omaa taloutta on helpoin seurata konkreettisina numeroina, jotka auttavat hahmottamaan mahdollisia rahareikiä ja antavat ideoita vastaisuuden varalle.
Asumiskulut ovat yleensä suuri osa kuukauden menoista. Olisiko sinulle mahdollista vaihtaa pienempään tai muuten edullisempaan asuntoon? Jos sinulla on omistusasunto, voit tilanteen mukaan sopia lainanantajan kanssa lainan lyhennysvapaasta.
Arjessamme on paljon pakollisia kuluja, joita kannattaa silloin tällöin kilpailuttaa. Tällaisia ovat lainat, vakuutukset, sähköyhtiöt sekä puhelin- ja internetoperaattorit.
Jos sinulla on auto tai jokin muu ajoneuvo, myös sen vakuutuksen kilpailutusta kannattaa harkita. Lisäksi voit mahdollisuuksien mukaan lisätä julkisen liikenteen käyttöä tai kulkea enemmän kävellen tai polkupyörällä.
Rahaa käytetään myös harrastuksiin ja vapaa-aikaan. Oletko esimerkiksi laskenut, kuinka paljon erilaiset lehtitilaukset ja suoratoistopalvelut muodostavat kuluja vuositasolla? Voisitko luopua jostain tilauksesta? Onko sinulla kuntosalijäsennyys, jota et käytä? Pienet, kuukausittaiset menot saattavat tuntua mitättömiltä, mutta lohkaisevat suuren summan tuloista vuoden aikana.
Rahaa säästyy myös ruokaostoksilla, kun ne suunnittelee tarkasti etukäteen ja seuraa paikallisia tarjouksia. Myös kaupassakäyntien harventaminen kannattaa; kun tekee ostoslistan muutaman päivän tai viikon ruokatarpeista ja noudattaa sitä, heräteostoksia tulee tehtyä vähemmän.
Oman rahankäytön miettiminen ja budjetin laatiminen saattavat aluksi tuntua hieman vaivalloisilta asioilta, mutta pian huomaat, että jo pienilläkin muutoksilla on vaikutusta. Kun tasapainotat menosi tuloihisi nähden ja pyrit olemaan realistinen ja järkevä rahankäyttäjä, rahaa alkaa todennäköisesti ajan myötä jäädä käyttöön enemmän.
Elämä ei aina suju suunnitelmien mukaan ja välillä eteen tulee odottamattomia menoja. Kun talous on tasapainossa, yllättävistä tilanteista selviytyy paremmin. Tärkeintä on, ettei elä jatkuvasti yli varojensa, vaan on aina kartalla siitä, millainen tulotaso itsellään on ja millaisia menoja on tiedossa.
Rahan säästäminen ja tavoitteiden toteuttaminen vie aikaa. Ei kannata verrata itseään muihin, sillä jokaisella on erilaiset taloudelliset lähtökohdat. Olipa tulotaso sitten millainen tahansa, oman taloutensa voi saada tasapainoon.
Lainaa.net on kotimainen, täysin ilmainen palvelu, joka etsii parhaimmat lainatarjoukset sivuston käyttäjille. Ylläpidämme listaa hyvämaineisista ja laadukkaista luottolaitoksista. Luottolaitokset tarjoavat lainoja 100–60 000 € väliltä.
Palveluamme voi käyttää myös vain selvittämään, miten paljon ja millä ehdoilla voisit saada lainaa. Lainaa.net-palvelun kautta saat esihyväksyttyjä lainatarjouksia eri luottolaitoksilta, jotka eivät vielä sido sinua mihinkään. Jos siis lainan hakeminen tulee ajankohtaiseksi vasta hieman myöhemmin, lainatarjousten haku on silti järkevää.
Lainaa.net pyrkii jatkuvasti kehittämään sivuston laatua ja käyttäjäkokemusta. Haluamme tarjota helppokäyttöisen, käyttäjäystävällisen ja hyödyllisen sivuston kaikille suomalaisille lainaa harkitseville henkilöille.